Skydda dina ägodelar med Märk DNA

En av de värsta saker man kan råka ut för är stöld och inbrott. Förutom att man blir av med någonting värdefullt, och många gånger något som dessutom har ett sentimentalt värde som inga försäkringspengar i världen kan ersätta, utsätts man för en kränkning av sin personliga integritet och trygghet. Tack och lov finns det många sätt att skydda sig, larm, tänd belysning, bevakningskameror, väktare, grannsamverkan m.m. Nu finns det ytterligare ett väldigt effektivt vapen i kampen mot stöld och inbrott, Märk DNA. Det är en ny typ av unik stöldskyddsmärkning som har visat sig vara mycket framgångsrik för att både avskräcka och klara upp stölder. Vill du skydda dina ägodelar mot stöld är Märk DNA en enkel och effektiv lösning.

Det här är Märk DNA och så fungerar det

Kriminella är beräknande typer. De stjäl inte bara när andan faller på, utan gör en noggrann riskkalkyl över hur värdefullt bytet är och hur stor risken är att de åker fast. Kommer de fram till att risken är för stor väljer de att inte slå till. Olika sätt att höja risken för tjuvarna är till exempel larm, som drar uppmärksamheten till sig och tillkallar väktare eller polis, och stöldskyddsmärkning. Om ett stulet föremål klart och tydligt signalerar att det tillhör någon annan än tjuven blir det i princip omöjligt att sälja, och förlorar sitt värde. Märk DNA är en ny typ av märkning som är helt unik och bevisat avskräckande för inbrottstjuvar.

Alla som har sett CSI eller någon annan polisserie på tv där kriminaltekniker undersöker en brottsplats har nog hört att DNA är unikt för varje levande varelse och därmed lätt att spåra. Det är den unika egenskapen som används i Mär DNA. Denna stöldskyddsmärkning är framställd av äkta biologisk DNA från växtriket. Varje individuell flaska med Märk DNA är helt unik och försedd med en specifik kod. Du märker de föremål du vill skydda, du kan märka allt från traktorer till vigselringar, genom att pensla lite av märkvätskan på din ägodel. Märkningen är sedan omöjlig att tvätta bort så det du har märkt förblir märkt. Märkningen är helt osynlig för blotta ögat och påverkar inte föremålet på något sätt, vilket gör Märk DNA extra lämpligt för att märka till exempel konst eller smycken utan att de får några skönhetsbrister eller minskar i värde. Däremot syns märkningen under UV-ljus och det är en utrustning som alla poliser har. Därmed kan de snabbt se om ett föremål är DNA-märkt och spåra det tillbaka till ägaren. Den unika koden på märkningen sparas i en databas som polisen har tillgång till. Eftersom den svenska polisen även samarbetar med polismyndigheter i övriga Europa är det möjligt att spåra stöldgodset även om det skulle lämna Sveriges gränser.

Om du vill stöldskyddsmärka din bil eller dina ägodelar med Märk DNA gör du så här:

 • Applicera lite Märk DNA på det du vill skydda, till exempel en borrmaskin, smycken, kameror, bilratten etc. Vätskan är enkelt att stryka på och syns inte alls efter att du har applicerat den. Din ägodel ser ut precis som vanligt.
 • Förpackningen med märkDNA har en unik kod som du registrerar online i en säker databas. Polisen har tillgång till databasen och den är även internationellt sökbar. Nu har dina märkta ägodelar en unik identitet som är enkel att spåra.
 • Märk upp din bostad, bil, maskin m.m. med dekaler och skyltar. Det ger en avskräckande effekt. Brottslingar känner till den här märkmetoden och vet hur säker den är så skyltningen skickar signaler att det är för riskfyllt att försöka stjäla det här föremålet.

 

Ladda ner vår guide för Trygghet & Trivsel och erhåll 100 kr rabatt vid beställning av Märk DNA.

Polisen mycket positiv till märkDNA

För polisen är Märk DNA en bra nyhet. Det bästa sättet att upprätthålla lagen är att stoppa brotten innan de sker. Just den här typen av DNA-märkning har visat sig vara ytterst verksam i brottsförebyggande effekt. Polisen i Stockholm har kört pilotprojekt med Smart DNA-märkning i flera olika bostadsområden. Effekten blev att inbrottsförsöken sjönk märkbart i testområdena. Inte bara för de hushåll som ingick i projektet utan för hela området. Den avskräckande effekten är mätbart effektiv.

 

 


 

 

Mär DNA hjälper även polisen att lösa brott och utreda stölder. Den unika märkningen gör att det går snabbt och enkelt att koppla ihop ett föremål med sin rättmätiga ägare. Förutom att märkningen syns tydligt i UV-ljus har polisen även börjat träna sina spårhundar att känna igen doften av märkDNA, något som gör stöldgods ännu lättare att spåra. DNA-märkningen binder dessutom förövaren till brottsplatsen, vilket innebär hårdare straff och skadeståndskrav.

MärkDNA tycks dessutom förbli en svårknäckt nöt för brottslingarna. I Storbritannien har man använt den här typen av märkning i drygt tio år och än har ingen lyckats knäcka skyddet.

Det här kan du märka med Märk DNA

Eftersom märkmetoden är så enkel går det att applicera DNA-märkningen på i princip vad som helst. Den är lämplig för att stöldskyddsmärka bland annat:

 • Värdesaker, smycken, konst, antikviteter, klockor m.m.
 • Datorer, telefoner, kameror, tv-apparater och annan elektronik.
 • Bilar, inklusive de stöldbegärliga delarna i bilen, som exempelvis airbag, instrumentbräda, musikanläggning, ratt, navigationsutrustning m.m.
 • Alla former av verktyg och maskiner.
 • Inventarier och maskiner i sommarstugor.
 • Koppar och andra utomhusmetaller.

Fördelarna med Märk DNA:

 • Unik DNA-sträng och kod gör det märkta lätt att spåra.
 • Gör stöldgodset svårt att sälja
 • Underlättar att stöldgodset hittar tillbaka till sin ägare
 • Avskräcker brottslingarna och minskar inbrotten
 • Hjälper polisen att utreda brott
 • Internationellt sökbar
 • Kostnadseffektiv och dryg, en märksats räcker i regel till cirka 400 märkningar.
 • Lätt att applicera. Inga verktyg eller installationer behövs.
 • Syns inte för blotta ögat
 • Rekommenderas av polis, larmcentral och försäkringsbolag

Ladda ner vår guide för Trygghet & Trivsel och erhåll 100 kr rabatt vid beställning av Märk DNA.

 

Ladda ner vår guide för Trygghet & Trivsel och erhåll 100 kr rabatt vid beställning av Märk DNA.