laddstation elbil

Allt du behöver veta om elbilsparkering för bostadsrättsföreningar

Idag köps fler och fler elbilar i Sverige. Med elbilar kommer det nya utmaningar angående parkeringar och laddstationer. Många bostadsrättsföreningar har idag många boende som kör elbil och behöver anpassa sina parkeringsplatser för att kunna tillgodose de nya behov som elbilar kommer med.

Vilka regler gäller för elbilsparkering?

Precis som de flesta beslut i en bostadsrättsförening röstar man ofta om huruvida det ska installeras laddstationer i föreningen. Om förslaget röstas igenom är det vanligt att föreningen investerar i laddstationer och sedan höjer kostnaden på de platser som har tillgång till elbilsladdning. En laddstation har en förväntad livslängd på 15-20 år. Det är därför smart att anpassa höjningen av parkeringsavgiften genom att beräkna kostnaden baserad på en motsvarande period.

Varför installera laddstation för elbil?

En laddstation för elbilar är inte bara praktiskt för de boende som kör elbil. Genom att installera elbilsladdning kan även värdet för lägenheterna i föreningen höjas. Det här betyder att alla i föreningen kan dra nytta av en laddstation, inte bara de boende som kör elbil.

Laddstationer använder sig ofta av betalsystem där de boende som vill ladda elbil debiteras för den el som de använder, precis som de individuella lägenheterna i föreningen. Det här gör det rättvist för alla i föreningen.

Föreningen bestämmer hur mycket varje kWh ska kosta. Föreningen kan även tjäna några öre på varje kWh som laddas från föreningens laddstationer och därmed öka sina intäkter eller täcka investeringskostnaden.

Att tänka på innan installation av laddstation

Innan man beställer installation av en laddstation eller laddstolpe finns det en del saker man bör tänka på. Det första steget är självklart att ta beslutet med alla medlemmar i föreningen. Det är sedan en god idé att ta reda på ungefär hur många laddstolpar eller laddstationer som ska installeras. Fundera även på var laddstationerna ska placeras. Då blir det är lättare att planera hela upplägget för en blivande elbilsparkering.

Hur många laddstationer som ska installeras beror på hur många i föreningen som kör elbil idag. Man bör även kalkylera hur många som tror att de kommer att investera i en elbil de kommande åren. Ca 20% av parkeringsplatserna bör ha tillgång till elbilsladdning för att investeringen ska löna sig för föreningen. Många leverantörer sköter även installationen på ett sätt som möjliggör utbyggnad med fler laddstationer för framtida behov.

Var laddstationer placeras är också något som behöver avgöras innan installationen. Var parkerar de som behöver ladda elbil idag? Det enklaste alternativet är att installera laddstationerna i befintliga garage för att på så sätt undvika att gräva upp runt parkeringsplatsen. Om föreningen inte har några garage eller vill ha laddstationen på en utomhusplats går detta självklart att ordna men är ett större projekt som tar längre tid och ofta kostar lite mer.

Elbilsparkering har många fördelar

I takt med att efterfrågan på elbilsparkering växer kommer fler bostadsrättsföreningar att behöva fatta beslut om installation av laddstationer. Det kan av olika anledningar vara svårt att få igenom frågan i bostadsrättsförening. Ett argument kan vara att laddstationer ofta bidrar till en värdeökning för deras lägenheter. Genom att erbjuda elbilsparkering uppmuntrar dessutom föreningen fler boende att välja elbil och på så sätt bidra till en minskad miljöpåverkan.

Elbilar Framtidens fordon är redan här

Det går inte att förneka att elbilar är framtidens fordon. Ju snarare din förening börjar erbjuda elbilsparkering desto fler fördelar kan föreningen dra nytta av. Vare sig det gäller ett höjt värde av lägenheter eller minskad negativ påverkan på miljön. Elbilar och laddstationer är ett bra alternativ för alla.

Kontakta oss gärna för mer information.