Hur påverkas framtidens parkering av dagens digitalisering?

Allt eftersom vår värld digitaliseras påverkas även de mest grundläggande delarna av vår vardag. Hur din parkeringsplats ser ut och fungerar om ett par år påverkas enormt mycket av ny teknik och digitala lösningar. Allt från hur du betalar för din parkering till övervakning och säkerhet på parkeringsplatsen drar fördel av nya digitala lösningar. 

Vilka parkeringsplatser är populära och bör byggas ut? Kör fler i området elbil och behöver laddstationer? Frågor som dessa påverkar hur framtidens parkeringsplatser ser ut och vilken teknologi som bör integreras i de parkeringsplatser som byggs idag.

Hur ny teknik påverkar framtidens parkering

Vi ser redan idag hur teknologisk utveckling har påverkat hur vi parkerar. Allt fler använder en parkeringsapp i mobilen för att betala sin parkeringsavgift. Dessa appar har blivit smartare genom att använda sig av GPS och kartor för att hjälpa dig hitta lediga parkeringsplatser i området. I framtiden kan dessa appar utvecklas till att kunna boka parkeringsplatser i förväg eller visa hur många platser som är lediga i ett parkeringshus. Kanske kommer du inte ens behöva öppna appen överhuvudtaget utan kan betala din parkeringsavgift genom sensorer på parkeringsplatsen.

I flera länder finns idag parkeringshus där du parkerar på en plattform som sedan transporterar din bil till ett “parkeringslager” där bilar kan förvaras tätt inpå varandra. Den här tekniken gör att man kan bygga yteffektiva parkeringshus man kan parkera fler bilar på mindre yta än traditionella parkeringshus. Om man kombinerar denna befintliga teknologi med självkörande bilar så kan man tekniskt sett ha garage där du kan signalera att du är på väg till din bil via exempelvis en app. Garaget lyfter då ner din bil som startar och automatiskt kör till utgången där du väntar. Vi har mycket att se fram emot inom autonom parkering.

Smarta parkeringsskyltar gör parkeringen lättare

Andra möjligheter för framtidens parkering rör skyltarna som finns i närheten av parkeringsplatser. När du kör in på ett parkeringshus skulle bilen kunna kommunicera med skyltarna i garaget. Skyltarna skulle kunna läsa av hur stor bilen är och hur många som sitter i den. Skyltarna i parkeringshuset skulle därefter guida dig och din bil till den mest optimala lediga platsen. 

En barnfamilj gynnas till exempel av att parkera nära entrén medan stora fordon kan behöva extra bred parkeringsyta. Det här kan framtidens parkeringshus ta hänsyn till och guida dig till den bästa parkeringsplatsen för just dig. Smarta skyltar ger oss smart parkering i framtiden.

Tjänster och service på parkeringen

På en digital parkeringsplats kan man integrera fler tjänster och mer service. Behöver din bil servas? Vill du ha bilen tvättad medan du shoppar? Framtidens smarta parkering skulle kunna ha dessa tjänster kopplade direkt till en parkeringsplats. Föreställ dig att du parkerar i ett köpcenter och använder en app för att beställa biltvätt. Du fyller i vilken plats du står på och ditt registreringsnummer och när du har shoppat klart kommer du tillbaka till en skinande ren bil.

Betalning och kontakt kan ske via appen i mobilen. Den här bekvämligheten skulle även kunna sträcka sig till att ha en bilverkstad i parkeringshuset. I samma app kan du beställa ett oljebyte eller pumpa däcken. En ambulerande bilverkstad kan komma till din parkeringsplats och antingen hämta bilen eller sköta servicen där du parkerat. 

En säkrare parkeringsplats

Med utvecklingen av AI och bevakningsteknologi kan framtidens parkeringsplatser vara fullkomligt säkrade från brott och olyckor. Idag har de flesta parkeringsplatser övervakningskameror och ibland finns det även en säkerhetsvakt för rondering. I framtiden kan bevakningen skötas av AI som har koll på vad som sker i området hela tiden och kan reagera snabbare än en människa. 

Det här skulle kunna användas för att öka säkerheten på och runt parkeringsplatser, både genom att snabbare stoppa brott samt att förebygga olyckor. Den smarta bevakningen kan snabbt meddela säkerhetsvakter eller polis om ett pågående inbrott i en bil och peka ut exakt var bilen står. AI skulle även kunna förebygga olyckor genom att meddela framtidens smarta bilar att ett barn är på väg att springa ut bakom en bil eller att det finns ett oväntat hinder bakom hörnet.

Ny teknik och digitalisering För en säkrare och smartare parkering

Med den moderna teknologi som vi med all säkerhet kommer att få ta del av i framtiden kan vi se fram emot smart parkering på fler platser. Dagens skyltar med antal lediga platser och appar för att betala parkeringsavgift kan komma att ersättas med helt autonoma parkeringar. Parkeringen kan sköta parkerandet åt dig och på så sätt göra livet bekvämare och säkrare.

Med den snabba utvecklingen av AI kan vi även ta del av fler smarta funktioner där bilen kommunicerar med både andra fordon och parkeringsplatser. I framtiden behöver du inte leta efter en passande parkeringsplats, parkeringen berättar för dig var just din bil passar bäst att parkera.

Vi strävar efter att ständigt utveckla och framtidssäkra parkeringsplatser i hela landet. Snyggt, tryggt och säkert. Kontakta oss så berättar vi mer.